VASK este primul sistem de purificare a aerului incorporabil vehiculelor, a cărui eficiență vine din simpla conducere a acestora. A ajuns în finala Changeneers, iar pe 18 aprilie poți cunoaște echipa la eveniment!

Vladimir-Cristian Sabo, CEO&Co-founder, spune povestea din spatele startup-ului

În 2016, locuiam în Danemarca și am văzut cum guvernul investește în combaterea poluării aerului prin diferite gratuități și reduceri oferite celor care își cumpără mașini electrice sau hybrid. În Germania, guvernul stabilea zone în care era interzis accesul cu un vehicul rutier care polua peste un anumit prag sau chiar permitea accesul doar mașinilor electrice. Peste tot în lume, transportul în comun și bicicletele erau tot mai des folosite. Toată lumea avea o soluție prin care reducea poluarea, dar nimeni nu reușea să purifice aerul deja poluat.
Așa ne-a venit ideea produsului.

Numărul de mașini, autocamioane și autobuze fabricate în 2018 a crescut la 1.4 miliarde și se estimează să ajungă la 2.8 miliarde fabricate doar în anul 2036.
Așa am decis să folosim vehiculele rutiere pentru a crea un efect de fotosinteză la nivel global.

Totuși, combustia mașinilor este în plină schimbare, de la benzină și diesel, la hibride, electrice, hidrogen sau chiar apă.
Așa că am creat un produs care funcționează la capacitate maximă indiferent de sistemul de propulsie al vehiculului.

Ce face mai exact această soluție de impact

După mai mult de 12 luni de benchmarking, am descoperit că suntem singurii care folosesc vehiculele rutiere pentru un asemenea proces, fiind singurii care oferă un produs cu aplicabilitate statică (atunci când mașina se deplasează).

Even more game changers, am descoperit 4 tehnologii existente deja pe piață, care folosite împreună generează un cu totul alt rezultat. Acela de a purifica aerul. Și nu doar captează factorii poluanți din aer, dar îi și distruge în proporție de 99%.

De ce competiția Changeneers

Credem că VASK este un adevărat game changer la nivel global și un program precum Changeneers ne poate ajuta să ajungem acolo.

Un obstacol și o oportunitate

Un obstacol îl reprezintă costurile mari de patentare a conceptului. Vedem o oportunitate în faptul că există companii din Europa și Asia care sunt dispuse să investească în produs în momentul în care este patentat.

Ce va influența ecosistemul de startup-uri tech de impact din România

Factorii care cred că vor influența negativ sunt: birocrația, legislația, realitatea politică și chiar mentalitatea.

Pe cealaltă parte, avem și elemente pozitive în ecosistem: tot mai multe surse de investiție, acceleratoare și incubatoare din întreaga lume care încep să fie atrase tot mai mult de potențialul tech al startup-urilor din România, deoarece în cele mai multe dintre cazuri, aplicabilitatea acestora se extinde la nivel global.


Descoperă VASK
 pe 18 aprilie, la Finala Tech Game Changers, când vor susține și pitch-ul pentru premiul de 10.000 de euro! Înscrie-te gratuit aici!