THATS este o aplicație gratuită, ușor de folosit, pentru nevăzători, care le urmărește poziția mâinii și dă explicații detaliate despre zona respectivă.  Dan și Dorin au participat cu ea la competiția Changeneers, au ajuns până în finală, iar acum Dorin Moldoveanu (co-fondator) ne spune povestea lor!

  1. Care este povestea din spatele startup-ului?

Noi ne-am format ca ONG în 2009 – Asociația pentru Dezvoltare Urbană. Colegul meu Dan deja câștigase premii pentru proiecte pe care le făcea el: Eu nu blochez intersecția și Obiecte pierdute sau furate.

Am continuat cu proiecte de trafic și reciclare până când tatăl lui Dan a început să orbească și am schimbat complet direcția proiectelor asociației. Așa am ajuns să luăm mulaje de schelete și eșantioane de blană cu care să facem la Antipa workshop-uri cu nevăzători care aveau curiozității zoologice. Am accesibilizat 7 muzee, apoi am creat expoziții itinerante de artă accesibilizată pentru nevăzători.

Am făcut reprezentări tactile A3 după tablouri contemporane care veneau însoțite de broșuri de 20-30 de pagini scrise în Braille cu câteva detalii despre viața și opera autorului, contextul tabloului respectiv și explicația efectivă a conținutului. Aceste pachete s-au plimbat pe la fiecare școală de nevăzători din țară și au avut un succes deosebit.

La un moment dat, am observat într-o expoziție o fetiță care se pierduse de grupul de nevăzători ghidați și ajunsă la o reprezentare tactilă a parcurs-o doar câteva secunde. Negăsind nicio explicație a plecat mai departe să caute grupul cu ghid. Anterior, grupul zăbovise minute întregi la acea reprezentare iar acum în lipsă de explicații, fetița trecea în grabă. Atunci ne-am dat seama că imaginile pentru nevăzători, în lipsa explicațiilor nu reprezintă mare lucru. Așa că am început să căutăm o soluție astfel încât să evităm legende Braille de dimensiuni uriașe, greoaie, sau prezența fizică a unui ghid. Lui Dan i-a venit ideea să asocieze zone ale desenului cu explicațiile efective, ceea ce le comunica ghidul prin viu grai fiecărui vizitator nevăzător în parte să fie făcut automat de un software. Practic ne-am propus să facem o aplicație care să suplinească prezența ghidului sau a profesorului. Automatizarea 🙂

 

  1. Ce face aplicația și cu ce se diferențiază de altele din piață?

Aplicația urmărește poziția mâinii nevăzătorului și dă explicații detaliate despre zona respectivă. E inovatoare fiindcă e o aplicație de mobil, nu un device hardware mare, greoi, scump, cum s-a realizat anterior. E o aplicație gratuită și îți oferă posibilitatea de a-ți realiza singur imagini pe care vrei să le arăți unui nevăzător. Nu te constrânge la utilizarea unui anume stil de realizare a conținutului tactil, ci poți folosi diverse tehnici. Vom promova tehnicile manuale pe care le-am inovat, scăzând astfel prețul unui print de la 15 lei la 10 bani.

Ulterior, vom crea o comunitate care să satisfacă nevăzătorilor nevoia de a le desena orice au nevoie.

Deja dezvoltăm conceptul în Touching AI, o aplicație ca un însoțitor virtual complet care va putea satisface curiozitățile utilizatorului, contextualizând și mai bine informația vizuală.

 

  1. De ce ați participat la competiția Changeneers Challenge și cum a fost această experiență?

Am participat pentru că suntem niște changeneeres, vrem să schimbăm radical modul cum învață și se distrează nevăzătorii. Dacă până acum accesul la imagini era greoi, cu aplicația noastră va deveni facil.

Știam de Touchable INK, cerneala tactilă de la Samsung, din 2016, de când au câștigat un Cannes Lion. Credeam că ăsta e modul ideal prin care să începem un parteneriat cu Samsung pentru a le oferi nevăzătorilor din întreaga lume o soluție pentru a vedea imagini, pentru a se orienta mai ușor.

 

  1. Care sunt planurile de viitor? Cum vreți să creșteți impactul asupra comunității?

Acum ne concentrăm pe dezvoltarea bibliotecii www.imaginitactile.ro. Anul acesta am realizat o noua variantă a aplicației de mobil pe 64 de biti ce conține și un editor în care putem adaugă imagini noi și explicații detaliate.

În paralel, strângem bani pentru dezvoltarea și optimizarea aplicației de mobil în vederea lansării unui produs complet funcțional în 2019. După ce o facem funcțională și o urcăm pe App Store, vom putea oferi servicii de accesibilizare modernă la nivel internațional.

 

  1. Care sunt 2 abilități care te-au ajutat pe parcursul dezvoltării tale profesionale? Dacă și cum și le poate însuși cineva?

Reziliența? E ca un mușchi care trebuie antrenat, cu fiecare eșec se întărește.

Recomand eșecul! Mi-a adus numai succese ulterior 🙂

 

  1. Cu ce ar trebui să înceapă cineva dacă ar vrea să dea startul unei afaceri în zona tech?

Să își facă o echipă care să-i suplinească lipsurile. Recomandarea mea ar fi să înceapă cu ceva ce poate face el singur, fără să depindă de bunăvoința altcuiva. Din păcate nici eu și nici colegul meu, Dan Patzelt, nu suntem programatori și nici oameni de vânzări, iar din acest motiv avansăm mai lent. Oricum, pentru doi oameni care vin din domeniul vizual (Dan – director de imagine, iar Dorin regizor de film) ne-am propus să facem ceva ce nu are nicio legătura cu domeniul nostru anterior de activitate.