IziBac s-a numărat printre cei 12 finaliști ai competiției Changeneers din 9 februarie. Am stat de vorbă cu Raluca Bacinschi-Stratulat, Managing Partner, să aflăm ce înseamnă să construiești un startup tech în educație, cu ce provocări vine la pachet  și care le sunt planurile de viitor.

Care este povestea din spatele startup-ului?

Sunt arhitect ca formare şi pedagog ca vocaţie şi experienţă practică. Deţin o companie unde desfăşor activităţi comerciale în domeniul consilierii vocaţionale pentru elevii de liceu. Predau informal arhitectura încă din primul an de facultate pentru colegi sau pentru elevii care doresc să intre la facultatea de arhitectură, obţinând până în prezent rezultate spectaculoase pentru mai bine de 90 de elevi.

În cadrul acestei experienţe de lucru cu elevii, publicul ţintă al IziBac, am remarcat nevoile acestora de învăţare şi de a se pregăti pentru a susţine examenul de bacalaureat. Viziunea companiei, axată în jurul ideii că procesul de învăţare ar trebui să fie distractiv, poate fi simplu rezumată la ideea de a susţine reformarea sistemului educaţional naţional, şi pe termen lung internaţional, prin intermediul tehnologiei secolului nostru.

Ştiu că nu va fi uşor. Dar sunt dispus, cu riscul de a eşua, să îmi dedic viaţa acestui demers: de a face educaţia distractivă, nu distructivă. Iar ceea ce îmi dă din când în când suflul de a continua sunt minunăţiile de copii cu care am avut şi am plăcerea să lucrez.

Ce este inovator la aplicație?

IziBac este o aplicație mobilă care are ca scop facilitarea învăţării pentru examenul de Bacalaureat. Printr-un test de tip quiz elevii vor putea simula examenul și să se joace cu colegii în același timp. Întrebările vor fi organizate în capitole din istorie, biologie, matematică etc., astfel încât să beneficieze de o viziune de ansamblu coerentă asupra subiectului. Accentul va fi pus pe oferirea de informaţii sistematizate şi cross-disciplinaritate, totul ambalat într-o experienţă gamificată, ce îşi propune să redea plăcerea studiului.

Mai mult decât atât, clienţii vor avea acces la conținut multimedia bazat pe curricula obligatorie pentru a îi ajuta să studieze pentru examen, într-un mod ce ţine cont de structura mentală a noilor generaţii – accent pe content multimedia, mobilitate şi accesibilitate, segmentarea corespunzătoare a lecţiilor.

Legat de competiție, există pe segmente separate. De pildă, mai sunt site-uri cu online content. Dar nici un competitor din România nu are mixul nostru educațional, mai ales cu accentul pus pe gamificare și educația prin joacă.

De ce ați participat la competiția Changeneers Challenge și cum a fost această experiență?

Start-upul nostru este unul de antreprenoriat social. Deși țintim autosustenabilitatea, obiectivul principal este să ajutăm educația din România. Am considerat că profilul IziBac se potrivește foarte bine cu obiectivele Changeneers. A fost o experiență plăcută și care ne-a ajutat să rafinăm conceptul și prototipul.

Care sunt planurile de viitor? Cum vreți să creșteti impactul asupra comunității?

Actualmente am lansat varianta closed beta și urmează să lansaăm în curând și varianta publică, cu mențiunea că vor mai exista multe update-uri până la o variantă pe care să o considerăm pe deplin satisfăcătoare. Ne bucură mult însă entuziasmul comunității și vom munci din greu pentru a livra un produs util și de calitate. Planificăm de asemenea și o campanie de crowdfunding și vom continua să depunem aplicații pentru granturi din domeniul educațional, impact social și nu numai.

Care sunt 2 abilități care te-au ajutat pe parcursul dezvoltării tale profesionale? Dacă și cum și le poate însuși cineva?

Capacitatea de coordona un proiect și abilitatea de a primi constructiv feedback. Probabil acestea sunt cele mai mari lecții pe care le-am învățat cu ajutorul IziBac. Credem cu tărie că aceste lecții pot să fie cel mai bine integrate prin practică. Sigur, studiul teoriei nu strică, dar la final de zi, cel mai important este să îți sufleci mânecile și săă te apuci de treabă. O să apară probleme, o să fie impedimente, important este să nu te oprești, să înveți din lecțiile primite și să mergi înainte.

Cu ce ar trebui să înceapă cineva dacă ar vrea să dea startul unei afaceri în zona tech?

Cu un vis măreț. Greutăți și provocări o să apară la fiecare pas. Însă ce ne ajută pe noi să ne dedicăm energia proiectului IziBac este credința că facem ceva bine pentru societate și generațiile viitoare.