Laurențiu Nicolae, cofondator NutritIO (startup finalist la Changeneers Challenge), crede că există două abilități care l-au ajutat pe parcursul său profesional și că ambele pot fi învățate. Citește interviul, află cum i-a ajutat participarea la competiție și cumpoate fi folosită responsabil tehnologia în nutriție.

1. Care este povestea din spatele startup-ului?

Acum 2 ani și ceva stăteam de vorbă cu cu o prietenă, medic specialist pe diabet și boli de nutriție, despre o altă idee pe care o exploram în zona nutriției și am întrebat-o “-Ce folosești pentru a crea planuri nutriționale?” Răspunsul a fost simplu: “-Creionul și hârtia”. Am luat răspunsul ca pe o glumă, dar ne-am dat seama repede că e adevărat.

Am pus pe pauză proiectul la care lucram și am început să lucrăm la NutritIO. Am stat de vorbă cu nutriționiști, am creat un MVP (minimum viable product) și l-am pus în brațele Loredanei, nutriționist, care ne-a spus de ce nu o poate folosi. Am trecut prin câteva iterații împreună până când ne-a spus că o poate folosi.

După ce am invitat mai mulți nutriționiști, dieteticieni și medici și după câteva runde de feedback din partea lor am perfecționat aplicația până când am reușit să rezolvăm prin tehnologie câteva probleme critice pe care le aveau.

2. Ce face aplicația și cu ce se diferențiază de altele din piață?

NutritIO este o aplicație software pentru:

  • Dieteticieni
  • Nutriționiști
  • Clinici de nutriție
  • Medici care practică nutriția
  • Clinici care oferă servicii de nutriție

Profesioniștii în nutriție care folosesc NutritIO au următoarele avantaje:

  • Mai mulți pacienți – aplicația reduce timpul necesar pentru crearea planurilor nutriționale la mai puțin de jumătate lăsând timp medicilor pentru mai mulți pacienți
  • Precizie – nutriția clinică necesită exactitate elvețiană în calcularea nutrienților
  • Încredere – pacienții au încredere din ce în ce mai mare în medicii care utilizează metode moderne de comunicare
  • Rezultate – medicii pot colecta feedback în timp real de la pacienții lor
  • Pacienți motivați – medicii sunt mereu aproape de pacienții lor comunicând când vor prin intermediul NutritIO și pot ajusta planurile nutriționale în timp real
  • Atenție pentru pacienți – NutritIO preia toate calculele obositoare, iar medicii se pot concentra pe comunicarea cu pacienții

NutritIO este o platformă all in one, care acoperă toate nevoile tehnologice ale unui dietetician legate de nutriție și pacienți.

3. De ce ați participat la competiția Changeneers Challenge și cum a fost această experiență?

La competiția Changeneers Challenge am vrut să primim feedback pentru un proiect pe care îl pregătim în acest moment – NutritIO Infant – o aplicație pentru smartphone care va ajuta proaspetele sau viitoarele mame să aleagă și să implementeze cea mai bună alimentație pentru bebelușii lor.

4. Care sunt planurile de viitor? Cum vreți să creșteti impactul asupra comunității?

Pe viitor vrem să rezolvăm prin tehnologie cât mai multe probleme din zona de nutriție atât pentru profesioniști (dieteticieni, nutriționiști, medici) cât și pentru oameni de rând.

Avem în plan instrumente cum ar fi inteligența artificială și machine learning, dar în același timp punem pe primul loc experiența utilizatorilor și rezolvarea problemelor lor prin tehnologie.

Obezitatea este într-o creștere rapidă și impactul negativ al unui stil de viață nesănătos este greu de estimat atât la nivel economic, dar mai ales la nivel individual. Scopul nostru este să contribuim la îmbunătățirea stilului de viață al oamenilor prin intermediul tehnologiei.

5. Care sunt 2 abilități care te-au ajutat pe parcursul dezvoltării tale profesionale? Dacă și cum și le poate însuși cineva?

Persistența (unii o mai numesc și încăpățânare) – “Cum mănânci un elefant? Bucată cu bucată.” Și cu mult efort susținut, pe termen lung. Se spune că succesul peste noapte vine după 10 ani de muncă susținută. Sfatul meu este ca dacă ai o idee în care crezi și rezolvi o problemă actuală, nu contează de câte ori încerci sau câte greșeli faci, vei ajunge să rezolvi acea problemă. Mare parte a startup-urilor eșuează pentru că nu rezolvă o problemă actuală sau pentru că renunță prea repede. Eșecul e inevitabil și am învățat să trec peste eșec, am eșuat de multe ori dar de fiecare dată m-am ridicat și am încercat din nou.

Abilitatea de a comunica – nu poți schimba lumea de unul singur. Și chiar dacă ai putea, ai avea nevoie să convingi lumea să fie schimbată. Aproape tot ce facem este comunicare, fie că este vorba de vânzarea unui produs, marketing pentru startup-ul meu, convins colegii să implementăm un feature nou, convins soția unde să mergem în concediu sau copilul să mănânce legume.

Ambele abilități pot fi învățate. Comunicarea poate fi învățată sau poți avea un partener care este bun la comunicare. Persistența poate fi exersată, dar cel mai important este să știi care e motivația ta – de ce ai pornit acel startup? Dacă motivul e “să fac bani”, vei eșua. Sunt multe alte căi de a face bani mult mai sigure. Dacă vrei să produci o schimbare atunci e posibil să eșuezi sau să reușești.

6. Cu ce ar trebui să înceapă cineva dacă ar vrea să dea startul unei afaceri în zona tech?

Sună neintuitiv, dar ar trebui să nu înceapă cu partea tehnică. Noi am făcut această greșeală de câteva ori – aveam o idee “strălucită” despre care credeam că va merge singură, o implementam, o puneam pe piață și nu venea nimeni.

Începe cu problema pe care o rezolvi, definește-o clar, stabilește care este motivația ta – de ce vrei să rezolvi acea problemă, definește care vor fi beneficiarii produsului sau serviciului tău, stai de vorbă cu ei și vezi dacă problema pe care o intuiești e reală sau dacă există alte probleme mai mari sau probleme adiacente pe care le poți rezolva împreună, crează un MVP și lansează-l cât poți de repede (dacă nu ești rușinat de prima versiune a produsului tău atunci ai lansat prea târziu) și culege feedback.

Comunică mereu cu early adopters, comunică cu vizitatorii de pe site-ul sau aplicația ta, culege feedback constant și implementează-l.

Partea tehnică e simplă în comparație cu partea umană. Softurile sunt predictibile, spre deosebire de oameni.