UberPixel, compania care a dezvoltat Nummo, a fost fondată în 2017 din dorința de a veni cu soluții inovative la probleme sociale și nu numai. În prezent dezvoltă aplicații software în domenii precum health, servicii, smart home și AI, iar pe 18 aprilie participă la Finala Changeneers 2019. Citește interviul cu AnaMaria Onica, fondator UberPixel!

Povestea din spatele startup-ului

Povestea a început la jumătatea lui 2017, când stând la o poveste am aflat că există o lipsă de aplicații de logopedie în limba română. Astfel, împreună cu Cristian Baita, am pus bazele UberPixel, iar în 2018 am strâns o echipă ca să creăm o platformă de exerciții de logopedie. Noi ne doream de ceva vreme să ne axăm pe domeniul “health” și căutam o cauză care să ne inspire; când am auzit că putem veni în ajutorul copiiilor de pe această nișă, am fost mai mult decat bucuroși să ne apucăm de treabă. Partea bună este că etuziasmul acesta există și acum și am reușit să îl transmitem și echipei pe care am format-o.

De ce e Nummo un game changer

Nummo este un proiect logopedic, pe care l-am creat pentru a sprijini persoanele cu implant cohlear, deficiențe de auz sau de limbaj. Mai exact, este o aplicație cu exerciții specifice de logopedie gândite special pentru dezvoltarea ascultării. Un copil neauzitor primește un implant cohlear, la o lună dupa operație acest procesor este activat, copilul aude, dar nu știe ce aude, el nu înțelege sunetele, nu decodifică mesajele. Tocmai de aceea este necesar să se dezvolte auzul cognitiv și ascultarea. Aplicația de logopedie NUMMO a fost creată special în acest scop: dezvoltarea ascultării în vederea decodificării mesajelor auzite și îmbunătățirea deficiențelor de pronunție.

Aplicația vine cu multe avantaje:

  • poate fi folosita fără asistența unui cadru specializat
  • copiii pot exersa și în afara cabinetelor de logopedie
  • poate fi folosită oriunde, fiind disponibilă pentru Android și IOS
  • părinții pot monitoriza rezultatele, în joc existând un set de statistici
  • reduce costul materialelor de lucru din cabinetele de logopedie, având multe imagini, sunete și exerciții
  • se poate face o evaluare logopedică rapidă și foarte utilă, având exerciții din multe categorii

Originalitatea aplicației constă în faptul că prezintă totul sub forma de joc, astfel încât copiii se vor simți atrași să folosească aplicația. Copiii sunt încurajați pe parcursul jocului prin faptul că primesc steluțe și medalii când au rezultate bune. Nummo vine și cu alte surprize pentru utilizatorii ei: am gândit un set de premii pe care utilizatorii le pot revendica când ajung în puncte cheie din aplicație.

Cu Nummo copii pot exersa de oriunde, scurtând astfel numărul orelor de terapie logopedică.

Participarea la competiție

Ne dorim foarte mult să ne extindem echipa și să continuăm să dezvoltăm aplicația cu noi exerciții și să o extindem și în alte țări. Pe lângă premiul în bani, care evident va fi bine venit, am fost atrași de comunitatea din Impact Hub și de faptul că am putea să ne consultăm cu experți din domeniu. Pentru noi contează într-o proportie destul de mare să avem insight-ul unor oameni care au bătut de ceva vreme drumurile antreprenoriatului.

Un obstacol și o oportunitate pentru Nummo până acum

Primul obstacol, deși pare un pic cam dur spus, a fost să găsim oameni buni cu dorință de muncă și încă este. Din fericire am vazut o oportunitate în 2017 de a participa la Start-up Nation, de unde am luat fonduri, lucru care ne-a ajutat foarte mult să dezvoltam aplicația până în acest moment. Cred că dacă știi să te “uiți”, poți gaăsi multe oportunități. Din punctul meu de vedere, Changeeners este o oportunitate indiferent de rezultat. În primul rând, intri în contact cu experți în diverse domenii care îți pot da sfaturi și te pot ghida în aventura asta de mic antreprenor.

Cum va evolua ecosistemul de startup-uri tech cu impact în România

Eu sunt optimistă în general, o să încerc să fiu și acum. Cred că zona de start-up-uri tech va crește în următorii 10 ani. Pot părea mulți, dar asta pentru că încă nu sunt susținute suficient start-up-urile în România, există puține programe axate pe dezvoltarea start-up-urilor. Ca proaspat antreprenor, trebuie să fii conștient că primii 5-7 ani se bazează pe foarte multă muncă și implicare. Un alt aspect important este să îți construiești o echipă foarte bună, pentru a-ți putea continua activitatea mai mult de 1-2 ani.

Influența pozitivă ar putea veni din implicarea statului în dezvoltarea start-up-urilor din zona tech, din închegarea unor hub-uri pe tehnologie care să își construiască comunități puternice și probabil evenimente în care să fie implicați angel investors și mentori. Cred că influențele negative sunt ușor de văzut, la noi, sunt date de instabilitatea politică și economică, de lipsa unei educații antreprenoriale și evident posibilitatea că nu va exista suficient interes din partea statului să contribuie la dezvoltarea acestui segment.


Poți cunoaște echipa Nummo pe 18 aprilie, la Finala Tech Game Changers, când vor susține și pitch-ul pentru premiul de 10.000 de euro! Înscrie-te gratuit aici!