Venomia este o soluție completă pentru automatizarea, gestionarea și digitalizarea proceselor dintr-o stupină. Soluția se remarcă prin monitorizarea de la distanță a evoluției stupinei și chiar prin colectarea automată a veninului de albină fără intervenția sau prezența apicultorului, toate aceste procese fiind realizate în deplină siguranță pentru albine. Ecosistemul pune la dispoziție și o piață de desfacere online specializată în veninul de albine.

Pe 25 iunie, află mai multe despre Venomia la Finala Changeneers!

Marius-Ionuț Drenea, fondator, despre cum a apărut Venomia

Ideea a apărut undeva anul trecut când tatăl meu, apicultor cu experiență de peste 20 de ani, a punctat o nevoie pe care acesta o are în stupinele lui: automatizarea procesului de colectare de venin de albine. Totul mi s-a parut interesant și din momentul acela a început alcătuirea echipei. Am adunat oameni din mai multe domenii de interes, oameni cu expertiză și experiență în proiecte anterioare și bineînțeles oameni pe care îi cunosc și cu care am colaborat în trecut. La începutul verii trecute am făcut prima ședință de echipă la o bere în București în care am pus bazele funcționalităților dispozitivului. Câteva luni mai târziu a apărut și prima versiune a dispozitivului, moment în care ne-am urcat în mașini și am plecat către Constanța să testam dispozitivul într-o stupină în mediul real. După acest experiment am tras mai multe concluzii și am pus din nou dispozitivul pe masa de lucru pentru a-l optimiza și a-i îmbunătăți funcționalitățile. După îmbunătățirile aduse, ne-am reîntors în Constanța pentru a testa versiunea a doua. De această dată am tras concluziile pe plaja din Mamaia. În prezent lucrăm la o variantă finală a produsului care va fi testată în sezonul de colectare din anul acesta, 2020.

Ce face mai exact  

Soluția este una complexă, dar în același timp răspunde specific unei probleme: colectarea și comercializarea veninului de albină. În primul rând dispozitivul inteligent se diferențiază prin preț și funcționalitățile pe care acesta le are față de cele deja existente. Aparatul oferă o soluție automatizată și independentă pentru colectarea veninului, nefiind nevoie de intervenție umană pentru acest proces. În plus, partea de marketplace are rolul de a aduce împreună comunitățile mici de apicultori pentru a genera cumulativ cantități considerabile de venin de albină care vor fi vândute mai apoi către marii cumpărători din domenii precum pharma.

Participarea la competiție  

În primul rând, motivația principală pentru care ne-am înscris în competiția Changeneers a fost validarea ecosistemului Venomia, dar și creearea unui network în jurul acestei soluții și promovarea oferită de această competiție.

Un obstacol și o oportunitate 

Un obstacol de care ne-am lovit a fost dezvoltarea produsului, dar mai ales testarea. Să te afli în mijlocul stupinei încojurat de albine cu tot echipamentul necesar testării nu este tocmai cel mai ușor mod de a-ți desfășura activitatea.

O oportunitate a fost înțelegerea dorințelor, problemelor dar și nevoilor comunității apicultorilor în domeniul colectării veninului de albine prin relațiile strânse create cu aceștia.

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

Dacă vom câștiga competiția avem în plan să folosim premiul pentru a produce aparate, dar și să promovăm ideea prin participarea la diverse târguri apicole.

Așteptări de la comunitatea Changeneers

Așteptările pe care le avem noi sunt legate de creșterea networking-ului, vizibilitate și cel mai important, urmărim să obținem cât mai mult feedback sau sfaturi utile pentru dezvoltarea acestui business.