Harta Reciclării s-a născut din dorința de a veni în întâmpinarea oamenilor care își doresc să recicleze, dar nu știu ce, cum și unde! Pe 25 iunie, află mai multe despre Harta Reciclării la Finala Changeneers!

Gabriela Țicu, Marketing Manager ViitorPlus, despre cum a apărut Harta Reciclării

În urmă cu mai mulți ani, când am lansat un website strămoș al Hărții, reciclarea nu era încă pe buzele tuturor și era o adevărată provocare să găsești un punct de colectare sau informații corecte despre separarea deșeurilor pe categorii. Așa ne-am decis să ducem noi munca de cercetare și să cartăm punctele disponibile în București, Ploiești și Brașov.

Lansarea a fost un succes și la scurt timp după aceea au început să apară cereri și din alte orașe, în care oamenii și-ar fi dorit să aibă și ei un astfel de instrument. Din păcate, nu aveam capacitatea de a merge prin toată țara și de a carta cu GPS-ul fiecare container și centru de colectare. Și nici nu exista posibilitatea de a actualiza constant informațiile despre amplasarea punctelor de colectare administrate de diferite firme de salubritate sau de colectare selectivă.

Odată cu trecerea timpului, cu evoluția tehnologiei și cu creșterea interesului publicului larg pentru reciclare, noua versiune interactivă, participativă a hărții a prins contur. Am căutat fonduri aproape de 2 ani de zile, până am obținut susținere sub formă de sponsorizare și o finanțare UE care ne-au permis să dezvoltăm versiunea actuală progressive webapp a Hărții reciclării și să o relansăm în mai 2019. De asemenea, fondurile obținute ne-au ajutat să promovăm Harta online, offline în cadrul a 30 de evenimente cu public mare și în școli, în sesiuni educaționale pentru aproape 30.000 de elevi.

Noua versiune are și o componentă educațională, face posibilă contribuția comunității la actualizarea și adăugarea de puncte și este disponibilă pentru întreaga țară. Lucrăm în continuare la ea, pentru a o face din ce în ce mai utilă pentru utilizatori!

Ce face mai exact  

Harta Reciclării este unică prin faptul că integrează cele mai importante două componente necesare unei persoane care vrea să ducă un stil de viață mai sustenabil: informațiile și accesul la infrastructura pusă la dispoziție de către colectori și firmele de salubritate.

În plus, utilizatorii au posibilitatea de a oferi feedback sau modifica punctele de colectare de pe Hartă, dacă informațiile nu mai corespund cu cele din teren, sau pot adăuga noi locuri unde se colectează selectiv. Sunt multe site-uri care promovează reciclarea, reducerea și reutilizarea (principiile de bază ale economiei circulare), dar oamenii citesc articole și se uită la tutoriale, după care se întreabă: Și eu unde reciclez? Strâng PET-uri, dar ce fac cu ele?

Și reciproca e valabilă: au apărut între timp destule puncte de colectare în orașele mari sau firme de salubritate care împart locatarilor de la blocuri saci speciali pentru deșeuri reciclabile. Problema este că oamenii nu știu mereu ce să pună în ele, nu știu că numai anumite tipuri de plastic sau de hârtie sunt reciclabile.

Utilizatorii Hărții se bucură de o soluție integrată: află pe de-o parte unde să recicleze și pe de alta cum să recicleze 65 de tipuri diferite de materiale. La asta se adaugă o mulțime de articole educative despre alte aspecte care țin de un stil de viață sustenabil și de trecerea la o economie circulară.

Participarea la competiție  

Ne-am înscris în competiția Changeneers din dorința de a parcurge un proces de mentoring și învățare în care să testăm ideile de monetizare ale proiectului, și să identificăm noi soluții pentru ca, pe termen lung, Harta Reciclării să se autosusțină financiar. Am gândit această platformă ca resursă gratuită pentru toată lumea, dar realitățile financiare ale lumii în care trăim ne fac să căutăm mereu noi surse de finanțare pentru a reuși să o punem la dispoziție pe termen lung fără costuri pentru utilizatorii persoane fizice.

În plus, am fost convinși că feedback-ul din partea juriului și a celorlalți participanți, precum și perspectivele lor noi ne vor ajuta să ne îmbunătățim platforma pe viitor.

Un obstacol și o oportunitate 

Oportunitatea este faptul că în ultima vreme a început să se vorbească foarte mult despre protecția mediului, trecerea la o economie circulară și obiectivele de dezvoltare durabilă. Instrumentul pe care îl oferim se potrivește perfect în acest context. În timp ce alte afaceri se adaptează treptat la noile și viitoarele reglementări, noi putem chiar să îi susținem pe cei din jur cu schimbările pe care trebuie să le facă.

Obstacolul nostru principal în acest moment este reprezentat de dezvoltarea acelui model economic care să integreze misiunea noastră de mediu, participarea la reducere și reciclarea deșeurilor, cu beneficiile/sursele financiare care vor oferi stabilitate proiectului pe termen lung.

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

Premiul va fi alocat promovării proiectului pentru a crește comunitatea celor care reciclează și participă la dezvoltarea Hărții Reciclării prin adăugarea sau modificarea de puncte de colectare. Totodată, vom investi în acele soluții identificate pe parcursul Changeneers și care au potențial de a aduce venituri pe termen lung pentru susținerea proiectului.

Așteptări de la comunitatea Changeneers

Ne-am alăturat comunității cu dorința ca, împreună cu toți ceilalți finaliști să dezvoltăm un mediu de creștere, să ne susținem reciproc în îmbunătățirea soluțiilor pe care le oferim publicului. Din întâlnirile comunității de până acum, deși s-au derulat în mediul online din cauza situației actuale, am simțit deja coagularea unei comunități, formarea unui spațiu de sprijin, de cooperare, la care au participat organizatorii, facilitatorii, juriul, cât și toți participanții în competiție. La ultima întâlnire, cuvintele de final de pe buzele tuturor au fost: “energie pozitivă”.

Mulțumim organizatorilor și partenerilor competiției pentru această oportunitate de a fi parte din comunitatea Changeneers!