Aeroponix-Robotics este primul start-up din Romania bazat pe sistemul de aeroponie. Cresc plante cu rădăcina în aer, în turnulețe aeroponice, reducând astfel consumul apei cu până la 90 % comparativ cu sistemul tradițional.

Pe 25 iunie, află mai multe despre Aeroponix-Robotics la Finala Changeneers!

Ștefan Arsene, Fondator, despre cum a apărut Aeroponix-Robotics

Proiectul Aeroponix-Robotics a luat ființă datorită competiției “Future Makers” din 2018, scopul fiind să reducem cu 85% consumul de apă folosit în agricultură din apa potabilă prin dezvoltarea unei soluții bazate pe un sistem de crescut plante cu rădăcina în aer care reduce astfel consumul de apă și de energie.

Ideea a pornit de la imaginea de mai jos, unde se poate observa solul extrem de arid, din mijlocul barajului Valea Uzului care alimentează cu apă potabilă populația din județul Bacău, orașul meu natal. M-am tot întrebat “Cum ar fi dacă m-aș trezi dimineața și aș constata că nu am deloc apă potabilă, că nu există nicio resursă de apă?”.

În acel moment am luat decizia de a găsi și implementa un sistem care să reducă consumul de apă și pesticide, insecticide din agricultura tradițională.

Ce face mai exact  

Aeroponia – este procesul de cultivare a plantelor fără sol prin expunerea rădăcinilor lor în aer, în interiorul turnulețelor aeroponice din prima imagine. În aeroponie, este pulverizată o soluție lichidă cu substanțe nutritive în camerele de aer, unde plantele sunt suspendate, crescand o rădăcină puternică, bogată în nutrienți și suplimente de oxigen.

Alte metode existente pe piață se referă la Hidroponie care este un sistem prin care rădăcinile plantelor sunt expuse direct la apa bogată în nutrient, așadar cantitatea de apă utilizată este considerabilă.
Pe piața din România nu există sistemul bazat pe Aeroponie și dorim să îl implementam având în vedere 3 direcții: clienții, programele de CSR și reintegrarea socială.

Acest tip de agricultură urbană sustenabilă verticală este destinată cu precădere sectorului privat, asociațiilor de arhitecți, restaurantelor, clădirilor de birouri (companii multinaționale și nu numai), fermieri, școli, persoane fizice etc.

În același timp ne dorim dezvoltarea de programe sociale (CSR) prin care să revitalizăm zone defavorizate urbane precum cartierul Ferentari, să dezvoltăm programe de educare pentru copii începând cu grădinița Alpha’s Entrepreneurship Kindergarten și să reintegrăm în compania noastră ca forță de muncă grupuri defavorizate (oamenii fără adăpost) cu ajutorul ong-urilor.

Participarea la competiție  

În fiecare membru al echipei există un “Changeneer”, un ”Captain Planet” care va schimba pas cu pas, percepția asupra economiei liniare cu una sustenabilă, economia circulară.

De asemenea, entuziasmul debordant, sedințele creative și strategiile noilor colegi veniți de curând în echipă vor pune bazele Aeroponiei în România.

Un obstacol și o oportunitate 

Un prim obstacol a fost găsirea unei echipe care să se coaguleze în jurului ideii și să aibă o viziune comună.

Oportunitatea constă în faptul că acest sistem este în creștere peste tot în lume, mari companii precum Google, Tesla investind deja în agricultura verticală urbană, acesta este viitorul.

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

Cu siguranță vom investi într-un atelier cu toate tehnologiile necesare pentru a produce în masă. Vom achiziționa stocurile necesare, componente, materiale prime și reciclate, refolosite pentru a reduce deșeurile.

Vom face un sistem de aeroponie la grădinița Alpha’s Entrepreneurship Kindergarten pentru vizionare și educare, workshop-uri pentru companii B2B și la casa ecologică de la EFDEN.

Așteptări de la Comunitatea Changeneers

Cu siguranță ar fi o idee interesantă, un workshop cu întreaga comunitate interactiv, mai ales pe anumite topic-uri legate de educație, mediu înconjurător, agro, horeca, domenii conexe cu cele în care activăm fiecare și să ne aducem aportul prin a colabora la un anumit nivel, pe anumite puncte comune. Am identificat câteva start-up-uri care se pliază pe ceea ce realizăm noi și ne putem ajuta.

Echipa

Ștefan Arsene, Fondator Aeroponix-Robotics
Mircea Horga, Educare – Inovare Project Manager
Mădălina Tănase, PR Economie Circulară & Vânzări
Cosmin Eduard Nițescu, Senior Graphic Designer
Daniel Grigoroiu, Creative Designer – Arhitectura & Randari si Vizualizari 3D