I’m Fine, aplicație finalistă în competiția Changeneers, ajută adulții care suferă de depresie să înțeleagă cu ce se confruntă, oferă soluții personalizate pentru problema lor și îi conectează cu terapeutul potrivit pentru ei. Descoperă aplicația și vino la pitch pe 18 aprilie!

Daniel Barbu, CEO Ascendio TechVision, este cel care spune povestea din spatele startup-ului, ce face această soluție și de ce a ales să participe la competiția Changeneers 2019.

De la ce a pornit I’m Fine

Ideea pentru I’m Fine a venit după o perioadă personală mai grea. Am avut o serie de zile mai grele, care semăna la acel moment cu un cerc închis. Mai departe, m-am lovit de aceleași prejudecăți de care se lovesc mulți din cei care au nevoie de ajutor terapeutic. Fiindcă nu eram pregătit să vorbesc cu cineva despre asta și îmi era teamă de ce s-ar fi spus dacă se afla că merg la terapeut, am căutat o alternativă. Fiind un adept al tehnologiei bune, am încercat mai multe aplicații mobile, însă niciuna nu m-a ajutat în mod substanțial. Astfel, am decis că cel mai bun mod de a avea acest ajutor este să îl construim și să îi ajutăm pe toți cei aflați într-o situație similară. Am spus că noi ne-am propus să îl construim, fiindcă îi cunoșteam pe Cristi și Marian din primul an de facultate la Automatică și Calculatoare, unde am fost colegi de cămin. De atunci suntem cei mai buni prieteni și după ce am discutat ideea, dezvoltarea I’m Fine împreună a fost un pas natural.

Ce face mai exact această soluție și cum se diferențiază de altele din piață

Obiectivele noastre sunt:

  • Înțelegerea problemelor cu care se confruntă utilizatorul
  • Prezentarea unor instrumente și metode care să ajute în lupta cu depresia
  • Conectarea utilizatorului cu specialiștii

Aplicația noastră mobilă este singura care oferă ajutorul complet pentru o persoană care suferă de depresie, adică îndeplinirea celor trei obiective enunțate mai sus. Optimizarea experienței de folosire și gratuitatea aplicației pentru utilizator sunt ceilalți doi factori ce vor crea un impact pe piața software-ului mobil pentru sănătate mentală. Doar 3 alte aplicații (Pacifica, Youper și Wysa) au depășit pragul de 100.000 de descărcări și acestea fie își propun să îndeplinească doar primele două obiective, fie au înțelegere limitată a problemelor, instrumente puține și prețuri prohibitive pentru publicul larg. Modelul nostru de afacere presupune mutarea monetizării de pe umerii utilizatorului în direcția psihoterapeuților, cărora le oferim contactul cu pacienți noi, care nu ar încerca să își rezolve problemele de sănătate mentală în lipsa aplicației noastre. Conform specialiștilor pe care i-am consultat, funcționalitățile care ies în evidență sunt recomandările personalizate și instrumentele de suport pentru ședințele de terapie.

Motivația de a participa la competiție

În cele 7 luni în care am lucrat la I’m Fine, am participat la mai multe evenimente pentru antreprenori și multe dintre ele ne-au oferit idei pentru a îmbunătăți produsul nostru. Unul dintre cele mai bune a fost un meetup Changeneers organizat de Impact Hub, unde am întâlnit chiar viitori colaboratori. Acea experiență ne-a convins că se întâmplă lucruri foarte faine la Impact Hub și avem multe de câștigat din competiții precum Changeneers. De asemenea, aspirăm să fim un startup tech cu impact la nivel global, iar Changeneers a demonstrat în edițiile anterioare că a fost o rampă de lansare ideală pentru acest profil.

Un obstacol și o oportunitate

Cea mai mare oportunitate pe care am întâlnit-o este facilitată de posibilitatea de scalare globală a produsului nostru. Avem șansa de a aplica la acceleratoare internaționale și să beneficiem de ajutorul experților din mai multe țări. Un obstacol este faptul că faza de seed nu mai este ce a fost acum 10 ani. De îndată ce ai produsul pe piață, există o plajă întreagă de investitori interesați să investească pe baza tracțiunii tale. Din păcate, au rămas puțini care investesc în idei și ajută antreprenorii să își lanseze produsul și să atingă acea tracțiune căutată de mulți. De aceea, evenimentele precum Changeneers sunt cu atât mai importante.

Cum va evolua ecosistemul de startup-uri tech cu impact în România

Acum 5 ani nu îmi imaginam că fondarea unui start-up cu responsabilitate socială ar fi o cale viabilă de carieră. Nu pentru că nu mi-ar fi plăcut să fac asta, ci pentru că nu știam de existența unor modele, nu știam că poți face business în acest mod. Din fericire, există organizații care susțin aceste inițiative antreprenoriale și pun la dispoziții resurse care ajută fondatorii să finalizeze produsul mai repede și să îl facă disponibil pentru toți cei care au nevoie de el. Cred că aceste organizații și altele ca ele au cea mai mare influență pozitivă. Am identificat și un risc pentru acest ecosistem în țara noastră, și anume noile reglementări impuse ONG-urilor. ONG-urile sunt colaboratori foarte importanți pentru start-up-urile de impact și dacă regulile impuse asupra lor le fac să dispară, tot ecosistemul va avea de suferit.


Poți cunoaște echipa I’m Fine pe 18 aprilie, la Finala Tech Game Changers, când vor susține și pitch-ul pentru premiul de 10.000 de euro! Înscrie-te gratuit aici!

[/tatsu_text][/tatsu_column][/tatsu_row][/tatsu_section]