Pe 1 noiembrie 2017, Impact Hub Bucharest și Samsung România au lansat Changeneers, programul pentru tehnologie cu impact în rezolvarea unora dintre cele mai importante probleme actuale ale societății.

Changeneers este programul complex care conectează pasionații de tehnologie și provocările sociale cu care ne confruntăm, prin patru tipuri de oportunități: makerspace-ul, comunitatea, competiția Changeneers Challenge și Academia Changeneers.

Makerspace-ul Changeneers

Cei interesați de dezvoltarea de aplicații mobile pot accesa echipamente Samsung – camere 360, headset-uri VR, e-board, smartwatch-uri, telefoane și tablete de ultimă generație în noul spațiu Impact Hub Bucharest de la Timpuri Noi. Scopul acestui makerspace este de a oferi dezvoltatorilor oportunitatea de a-și testa aplicațiile direct pe aceste echipamente, să îi sprijine astfel în a accelera îmbunătățirea soluțiilor lor, dar și să primească feedback de la utilizatori sau alți dezvoltatori.

Comunitatea

Scopul pe termen lung al programului este de a construi o comunitate de oameni diverși, care au în comun interesul pentru tehnologie și probleme ale comunității. Aceștia se întâlnesc în cadrul meetup-urilor lunare pentru a crea rapid soluții pentru organizații preocupate de anumite cauze. Comunitatea va include developeri, ingineri, designeri, comunicatori, studenți, antreprenori tech, antreprenori și profesioniști sociali și inovatori din instituții publice. Am organizat meetup-uri în care am prototipat soluții pentru ONG-uri precum Teach for Romania, iar acum dăm drumul unei serii de întâlniri în care punem în centru inginerii schimbării din România, oamenii care au impact real prin munca lor și prin modul în care folosesc tehnologia.

Changeneers Challenge

Cea de-a treia componentă a programului constă într-o competiție dedicată găsirii acelor soluții digitale software și/sau hardware care contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau de mediu. Competiția s-a desfășurat la finalul anului 2017, au fost aleși 12 finaliști, iar la finala de pe 9 februarie câștigător a fost desemnat startup-ul Human Link – o soluție complexă care se adresează atât bolnavilor de Alzheimer sau alte forme de demență, cât și aparținătorilor sau familiilor acestora. Soluția este gândită ca un ecosistem de device-uri și include o aplicație, dar și diverse servicii suport. Human Link a impresionat atât publicul, cât și juriul, prin problema pe care o adresează și impactul real pe care îl are, prin strategia de marketing, prin fezabilitatea financiară și tehnologică și prin echipa care transformă ideea în realitate!

Academia Changeneers – cel mai complex program de practică pentru studenții pasionați de Android

Programul Changeneers continuă și în 2018 cu componentele lansate în 2017 (meetup-uri de soluționare a unor probleme sociale prin tehnologie, makerspace și competiție), la care se va adăuga și Academia Changeneers.

Pentru a acoperi și componenta educațională, proiectul se extinde și cu un program de practică de vară, gândit sub forma unei academii. Adresată studenților din anul III de la Facultatea de Electronică și Telecomunicații, Academia Changeneers va avea o durată de 9 săptămâni, se va desfășura la Impact Hub Bucharest și se va axa pe dezvoltarea unor abilități precum: dezvoltarea de aplicații Android, atragerea de utilizatori, marketing, antreprenoriat și creativitate, comunicare și lucru în echipă.

Tehnologia are un impact profund asupra societății, ajungând să schimbe modelele tradiţionale de  business, din domeniul educației, sănătății sau servciilor sociale, să aibă un impact din ce în ce mai mare asupra sistemelor administrative și de guvernare. Inteligența artificială ne obligă să regândim etica, să adaptăm legile şi regulamentele la noile realităţi. Calitatea vieţii fiecăruia dintre noi, a comunităţilor mai mici sau mai mari, se poate schimba semnificativ cu ajutorul tehnologiei.  Ne dorim ca Changeneers să devină o comunitate articulată care aduce valoare în societate prin tehnologie, un laborator de concept și prototipare a unor aplicații sau soluții mai complexe la diverse problematici.”, a declarat Roxana Mihalache,  ‎Corporate Citizenship & Public Affairs Manager, Samsung.

Inovația și impactul pozitiv stau la baza multor proiecte dezvoltate de Impact Hub în România. Suntem conștienți de schimbările în bine pe care le putem produce prin tehnologie, așa că ne-am asumat acest rol de facilitatori, alături de partenerul nostru, Samsung România. Vom fi alături de participanți în fiecare etapă a programului Changeneers, prin toate resursele pe care le putem pune la dispoziție și suntem nerăbdători să vedem cu ce idei ne vor surprinde.” a declarat Oana Craioveanu, CEO Impact Hub Bucharest.