Comunitatea Changeneers: WellCode
WellCode este un startup cofondat de Bianca și Petru, care te ajută înveți programare de la zero. Află povestea din spatele business-ului de la Petru și descoperă și alte startup-uri din educație din comunitatea Changeneers!
Dorința de a îmbunătăți educația
Fiecare din noi ne-am dorit să avem un impact în sistemul educațional din România. Ne-am lovit de obstacole din cauza unor reguli rigide și nu ne-a plăcut modul de a învăța programare care ni s-a prezentat în școală. Așa că am început să facem pregătiri la informatică cu gândul de a inspira elevii să fie creativi și să descopere singuri soluții.
Suntem 2 fondatori, Petru Trîmbițaș și Bianca Costin și fiecare aducem o perspectivă diferită. Eu am început în clasa a 11-a să fac pregătiri de olimpiadă, dorind să ajut elevii cu cele mai mari șanse să facă performanță. Treptat, mi-am dat seama că cea mai mare nevoie de un profesor o ai la început, atunci când nu știi să programezi. Bianca a fost mereu elevă de 10 și și-a dorit să ajute elevii să treacă dincolo de bariera pusă de școală, unde înveți să te încadrezi într-un tipar. Amândoi am terminat facultatea de informatică în 2017 și ne-am dat seama că nu vrem să lucrăm într-o corporație, ci să ajutăm oamenii să se dezvolte.
Așa s-a născut WellCode. Am realizat că nu aveam cum să lucrăm cu toți elevii care erau la început și am început să căutăm soluții. La un moment dat, eu încercam efectiv fiecare curs de programare pe care îl găsea pe internet și mereu mi se părea că le lipsește ceva, parcă mă simțeam iar la școală unde ți se spunea ce să faci și tu repetai. Noi mereu am susținut ideea de a învăța să gândești analitic, să rezolvi probleme, nu doar să înveți o tehnologie care oricum va fi înlocuită de alta în câțiva ani.
Imediat după lansare, am apărut pe PRO TV și brusc am ajuns să avem peste 10 000 de utilizatori. Nu ne venea să credem, primeam mesaje de încurajare din toată țara și atunci ne-am dat seama cât de mare e nevoia oamenilor pe partea de educație. Am decis că trebuie să punem osul la treabă și să îi ajutăm pe cei din comunitatea noastră nou formată.
Stadiul actual al WellCode
Cel mai mult ne bucurăm că am reușit să ajutăm mii de oameni să învețe bazele programării. Avem oameni care au reușit să ajungă programatori și să-și schimbe viața radical. Primim mesaje și de la cei mai mici care sunt încă în școală și ne mulțumesc că i-am motivat să învețe. Unii au pornit de la 0 cu noi, iar acum merg la olimpiadă și se bat de la egal la egal cu cei mai buni de la ei din oraș.
Planuri de viitor
În primul rând, ne dorim să ajutăm cât mai mult comunitatea noastră minunată care a fost alături de noi încă de la început.
Tocmai am lansat un program de mentorat în programare în care îi ajutăm personal pe cei mai determinați să ajungă mult mai repede și mai eficient programatori buni. E un program intensiv în care suntem alături de ei în fiecare zi și îi ajutăm să învețe bazele, apoi să creeze singuri aplicații și să își facă experiență pe un proiect mai complex, iar în final să se angajeze, să devină freelanceri sau să continue să-și dezvolte propria aplicație. Avem mentori foarte entuziaști pe grup, cu mulți ani de experiență lucrând în industrie, freelancing sau startups. Ne ajută că avem platforma online unde fiecare învață independent, după care îi putem ajuta pe fiecare pe părțile unde are nevoie. Vrem să creștem programul și să ajutăm cât mai mulți oameni.
Obsracole pentru startup-urile tech cu impact social în România
Nu putem zice că au fost obstacole foarte mari pentru că mereu am avut sprijinul celor care ne urmăresc și am simțit că îi putem ajuta. Singura problemă e mentalitatea unor oameni care au impresia că pot să aibă rezultate fără să muncească sau care cred că o diplomă acreditată de ministerul muncii le folosește la ceva în programare.
O lecție la început de drum
Încă țin minte ce mi-a spus Raul, fondatorul approd.ro când am început. Mi-a zis că “o să reușiți”. A fost de departe cel mai bun sfat. Eram chiar la început, nu știam decât să programăm și să îi învățăm pe alții cum să facă asta. Ne căutam mentori și Raul era (și încă e) un model pentru noi. Ne așteptam să ne dea sfaturi complexe de business și a repetat de vreo 2-3 ori că o să reușim. Pe măsură ce a trecut timpul îi tot auzeam vocea și am prins încredere. 2 ani mai târziu am reușit mult mai multe decât credeam.
Ce am învățat din acest sfat e că trebuie să muncești, să optimizezi, să aduni feedback și să muncești pe baza lui. Dacă faci asta câțiva ani, nu ai cum să nu reușești.
Despre ecosistemul de impact tech startups din România
Din păcate (sau din fericire, depinde din ce perspectivă privești) ne-am concentrat aproape toate eforturile pe comunitatea noastră. Am întâlnit niște oameni care vor să schimbe lucrurile în bine, nu neapărat încadrate în categoria de tech startups. Food Waste Combat e un proiect care vrea să ne ajute să reducem risipa alimentară, mai sunt vloggeri precum Cristi Dascălu sau Radu de la Vlog de IT care vor să ajute oamenii să se dezvolte. Cred că se pot face încă multe pe partea de impact social (dacă la asta vă referiți), dar sunt oameni care au energie și pornesc proiecte și sperăm să crească în următorii ani.
Aduci o schimbare pozitivă prin tehnologie? Alătură-te comunității Changeneers!