Taraba Virtuală este un startup cofondat de Roxana și Vlad, care dezvoltă un software dedicat vânzării și cumpărării de produse locale alimentare.  Taraba Virtuală este unul dintre startup-urile din Comunitatea Changeneers, unde aducem împreună inovatorii care schimbă lumea prin tehnologie.

Roxana Bitoleanu ne-a povestit mai multe despre cum a apărut această idee, de la ce nevoie au pornit, care este stadiul actual și ce planuri de viitor au. Te invităm să le descoperi povestea!

Începuturile: nevoia de simplitate

Povestea startupului a început din cauza unei probleme a unuia din noi, cei doi co-fondatori, ce ne-a adus în situația de a fi nevoiți să mâncăm mai…de la țară. Și am început să căutăm producători autentici, prima dată la piață, dar ceva nu se potrivea. Am crescut cu bunici la țară și știm cât de grea este munca la îngrijitul grădinii. Așa că amândoi, Roxana și Vlad, ne-am întrebat dacă nu cumva producătorilor le lipsește acel ceva, care să-i determine să fie prezenți online – simplitatea unei platforme digitale, unde ei să-și poată vinde roșiile nestropite, brânza maturată în liniște, gemurile cu gust de copilărie și alte bunătăți de-ți lasă gura apă, fără presiunea de a ști totul despre comerț și marketing. Așa a luat naștere Taraba Virtuală.

Stadiul actual pentru Taraba Virtuală

Avem aproape 150 de producători înscriși pe aplicație, însă nu îi veți vedea tot timpul activi. Fiecare este specializat pe ceva anume, iar funcție de perioada anului, veți vedea mai mulți sau mai puțini producători. Produsele lor sunt în cantități limitate și se livrează proaspete sau ambalate frumos, la adresa aleasă.

Ne mândrim cu o paletă diversă de producători și produse, cum este fructul de aronia sau băutura Bucureștiului interbelic – braga. Și pentru că simt o sprânceană ridicată a mirare, te invit să le descoperi pe aplicație, fiecare cu sezonul său. (iOS sau Android)

Planuri de viitor

Ne dorim să reunim sub același brand toți producătorii de produse locale, made in Romania. Fie că vorbim de fructe, legume, gemuri, ouă, lapte, brânză, carne ne dorim să creștem ca număr de producători și diversitate de produse. De asemenea, căutăm soluții pentru a eficientiza lanțul scurt de distribuție și pentru a spori încrederea în platforma Taraba Virtuală.

Obstacole pentru startup-urile tech cu impact social în România

Probabil cel mai important obstacol este nivelul de conștientizare al impactului social pe care un startup îl poate genera și cum se măsoară acesta. Credem că fiecare startup tech își poate seta cel puțin un obiectiv din sfera impactului social și cu siguranță ar fi suprinși de rezultatele pe care le au.

Lecția de știut la început de drum

Unui antreprenor la început de drup, îi recomandăm să analizeze foarte bine nevoile publicului căruia se adresează, să nu creeze un produs doar pentru ei. A pune întrebările potrivite publicului potrivit este o artă care se învață în timp. Iar a-ți pune întrebările și presupunerile la îndoială este o altă lecție importantă pe care am învățat-o de-a lungul timpului.

România și ecosistemul de startup-uri tech

Ecosistemul românesc este tânar și la început de drum. Multe tech startups au impact social, însă fie nu sunt conștiente de el, fie nu știu să îl măsoare. Din fericire, avem exemple și modele mondiale, de la care putem învăța și aplica și pe pământ românesc.

 

Aduci o schimbare pozitivă prin tehnologie? Alătură-te comunității Changeneers!