Startup-ul Interactions Lab, dezvoltat în Arad, se concentrează momentan pe dezvoltarea produsului AgroGo (produsul de bază al companiei). AgroGo este o bursă online de cereal care pune în legătură fermierii cu procesatorii și traderii de cereale sau oleaginoase.

Pe lângă matching-ul între ofertă și cerere, AgroGo are o componentă de informare și educare. Cei 3 cofondatori (Robert Bălan, Vasile Topac și Toth Arpad) cred că că tranzacționarea eficientă e imposibilă fără o informare temeinică asupra pieței, astfel AgroGo oferă o serie de informații utile, precum prețurile actuale ale cerealelor, modele de analiză a prețurilor, rapoarte și statistici relevante, toate gândite pentru a fi ușor de înțeles. Află povestea din spatele business-ului, spusă de Vasile Topac și descoperă alte startup-uri tech cu impact în domeniul comunitar în comunitatea Changeneers!

Cum a apărut un nou startup cu impact în domeniul comunitar, AgroGo

Am început cu un alt produs, dar ne-am dat seama pe traseu că merită să deviem spre domeniul burselor de cereale, având o mare experință (din jobul precedent) în dezvoltarea aplicațiilor pentru tranzacții la cele mai mari burse din lume. De asemenea, am văzut că agricultura este un domeniu în mare creștere în România, dar în zona tranzacțiilor agricole, lucrurile au rămas la un nivel destul de rudimentar. Am fost și sfătuiți de oameni cu mare experiență în business să alegem acest domeniu.

Având lecția învățată de la produsele precedente, nu ne-am apucat de lucru până nu am cerut feedback de la o serie de potențiali clienți, cărora le-am arătat un PDF cu ideea și un prototip. Am primit feedback bun, astfel că ne-am apucat de muncă și în scurt timp, aveam un produs (mai degrabă MVP) pe care l-am lansat pe piață.

Legat de faptul că suntem activi în domeniul comunitar, am să pomenesc 2 lucruri din AgroGo care sunt de impact pentru comunitate și de ce le facem:

  1. componenta de educare, prin blogul AgroGo, newsletter, rețele sociale și participarea la seminarii, unde explicăm conceptele bursiere și alte informații din domeniu pe care le oferim pentru a crește nivelul de informare al celor implicați în această piață.
  2. ajutorul oferit celor din piața agricolă în găsirea potențialilor parteneri de tranzacționare, pentru a aduce un plus de transparență si eficiență în zona tranzacțiilor agricole mari

AgroGo în 2019, lider de piață

Azi, după 2 ani și jumătate de activitate, putem spune că în nișa tranzacțiilor de cereale și a serviciilor de informare, AgroGo este lider pe piața din România. Avem un volum total de 1.7 milioane de tone în oferte plasate în piața AgroGo. De asemenea, foarte mulți fermieri sunt acum foarte atenți la evoluția prețurilor atât la burse cât și în piața fizică, urmăresc cu interes rapoartele și statisticile relevante din domeniu și credem noi, înțeleg mai bine modul în care funcționează piața, lucru care ne bucură.

Planuri mari pentru viitor

Ne dorim să îmbunătățim și mai mult sistemul de matching din piața AgroGo, să adăugăm secțiunea pentru servicii de transport iar apoi partea de contract management, pentru a ușura cât mai mult efectuarea unei tranzacții în piața fizică. Pe parte de informare lucrăm mereu la selectarea informațiilor cele mai relevante, la prezentarea lor în mod intuitiv și la adăugarea de funcționalități noi de analiză, care să extragă cunoștințe utile din informațiile pe care le deținem.

De asemenea, ne dorim să creștem la nivel internațional, în special pe piața din Europa.

Unul din principalele obstacole pentru startup-urile tech de impact din România

Cred că finanțarea este o problemă și găsirea unui model de business care să asigure o dezvoltare sustenabilă.

Ce să știi la început de drum

Educarea și oferirea de informații utile pentru audiența ta (prin blog, newsletter, social media, video etc.) este cea mai eficientă metodă de a-ți promova produsul!

Ecosistemul de impact tech startups din România

Ecosistemul este în creștere accelerată, cred că vom vedea tot mai multe startup-uri care vor avea impact și peste granițe.

 

Aduci o schimbare pozitivă prin tehnologie? Alătură-te comunității Changeneers!