Blog

Blog

Inspiră-te, află poveștile altor inovatori, ia-ți doza de cunoștințe și curaj să aduci impact pozitiv prin tehnologie!

Finalist #Changeneers2020: Smart Disinfection System

Smart Disinfection System este un sistem care ajută la dezinfectarea persoanelor, dar și a echipamentelor prin intermediul unor module printate 3d și folosind materiale ce pot fi procurate

Finalist #Changeneers2020: I’m Fine

I’m Fine – Bolile mentale sunt unul dintre trendurile globale cu cea mai mare creștere. Din păcate, nu vorbim suficient despre el și contribuie la amplificarea sa.
Chiar

Finalist #Changeneers2020: Aeroponix-Robotics

Aeroponix-Robotics este primul start-up din Romania bazat pe sistemul de aeroponie. Cresc plante cu rădăcina în aer, în turnulețe aeroponice, reducând astfel consumul apei cu până la 90

Finalist #Changeneers2020: CardioMedive

CardioMedive a început dezvoltarea de la zero a unui sistem complet de consult medical și monitorizare, compus dintr-un dispozitiv medical fără fir, portabil, care aplicat pe pieptul unui pacient,

Finalist #Changeneers2020: Over24h – FamilyBudget

Over24h-FamilyBudget este o platformă și aplicație mobilă care ajută familiile să-și dobândească stabilitatea financiară, să economisească, să își gestioneze bugetul familiei și să aibă o educație financiară solidă.

Finalist #Changeneers2020: Smart Disinfection System

Smart Disinfection System este un sistem care ajută la dezinfectarea persoanelor, dar și a echipamentelor prin intermediul unor module printate 3d și folosind materiale ce pot fi procurate de la orice magazin de bricolaj.

Pe 25 iunie, află mai multe despre Smart Disinfection System la Finala Changeneers!

Drimboi Nicolae-Silviu, Business & Partnerships, despre cum a apărut Smart Disinfection System

Pentru multe entități, această criză a însemnat o provocare și o restrângere a activității. Am văzut multe companii din mai multe industrii care și-au închis porțile sau care au operat la o capacitate mult redusă. Același lucru este valabil și pentru autoritățile locale, instituțiile de învățământ, ONG-uri și altele.

Ne-am dorit să putem întoarce ceva înapoi în comunitatea din care facem parte în această perioadă dificilă. Am pornit la drum fără mari așteptări, întâlnindu-ne seara după finalizarea programului de lucru la job să lucrăm la prototip în garajul unuia dintre noi. Apoi, pe măsură ce lucrurile au început să prindă contur, am devenit din ce în ce mai încrezători, iar serile lucrate au devenit weekend-uri și tot așa.
La acest moment, avem deja primele acorduri de colaborare cu câteva branduri mari și urmează să începem și primele livrări în țară.

Ce face mai exact  

Smart Disinfection System este un sistem de tip poartă tunel de dezinfecție ce ajută la dezinfectarea automatizată a persoanelor și a echipamentelor, folosind module printate 3D și componente uzuale ce pot fi procurate de la orice magazin de bricolaj.
Suntem conștienți că sunt deja câțiva competitori care s-au mișcat poate ceva mai repede decât noi, însă aceste soluții au un preț de cel puțin 2-3 ori mai mare și prezintă câteva dezavantaje tehnice, spre exemplu nu folosesc componente modulare astfel că nu pot fi demontate și asamblate ulterior ceea ce îngreunează transportul în afara localității unde sunt produse.

Participarea la competiție  

Am considerat că ni se potrivește această provocare și că ne putem perfecționa atât pe noi cât și soluția noastră. Știam că vom primi mentorat și training-uri de la specialiști de top din industrie ceea ce ne-a motivat și mai tare să ne înscriem.

Nu în ultimul rand, gândul la marele premiu a avut și el un cuvânt de spus. Ne dorim să atragem orice resursă ne poate ajuta să ne dezvoltăm și să evoluăm.

Un obstacol și o oportunitate 

Cel mai mare obstacol a fost să punem în practică viziunea pe care o avusesem noi inițial. Am încercat diverse design-uri pentru prototip, fiecare cu neajunsurile sale. Am încercat să fim flexibili, am pivotat de câteva ori până când în cele din urmă am reușit să găsim o variantă care să ne mulțumească pe toți, atât din punct de vedere al funcționalităților, cât mai ales a costurilor (suntem de cel puțin 2x mai ieftini decât orice altă soluție concurentă).

Nu am dus lipsă de oportunități, de la programe de CSR ale companiilor mari pentru soluțiile ce luptă împotriva Coronavirusului până la parteneriate locale sau oameni simpli dispuși să ofere o mână de ajutor.
Chiar dacă această criză va fi depășită, noi suntem încrezători că ne putem continua activitatea. Motto-ul care ne-a ghidat activitatea în această perioadă a fost: “Mai bine prevenim decât să tratăm. “

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

Nu am îndrăznit să visam încă atât de departe, însă câștigarea marelui premiu ar fi o oportunitate pentru noi să apăsăm pedala de accelerație până la podea, să creștem echipa pentru a putea onora toate comenzile, să investim o parte din bani și în marketing (momentan nu ne-am permis acest lucru), să putem dezvolta și scala soluția noastră de la câțiva clienți punctuali până la a aduce soluția noastră în majoritatea marilor orașe din țară, de care să beneficieze în mod direct mii de oameni.

Așteptări de la comunitatea Changeneers

Ne bucurăm să facem parte din Comunitatea Changeneers, alături de alte soluții ce creează impact pozitiv și rezolvă problemele comunității prin tehnologie. Dorim să facem networking și interacționăm cu cât mai multe start-up-uri, atât acum cât și după finalizarea programului. Vrem să obținem feedback și validarea soluției noastre și ar fi minunat să obținem și câteva contacte de la investitori sau persoane cu putere de decizie, cu care să reușim să legăm și parteneriate în viitor.
Nu în ultimul rând, ne plac oamenii frumoși din această comunitate și ne-am bucura să cunoaștem cât mai mulți și împreună să scriem o poveste de succes.

Echipa Smart Disinfection System

Ion Dragoș Cătălin, Hardware Engineer
Florică Nicu, Design Engineer
Drimboi Nicolae-Silviu, Business & Partnerships

 

Finalist #Changeneers2020: I’m Fine

I’m Fine – Bolile mentale sunt unul dintre trendurile globale cu cea mai mare creștere. Din păcate, nu vorbim suficient despre el și contribuie la amplificarea sa.
Chiar și atunci când oamenii decid să vorbească cu un terapeut despre problemele lor, nu fac nimic între ședințe. În cel mai bun caz, lucrează într-o soluție digitală în care specialistul lor nu îi poate ajuta.

Asta se întâmplă pentru că soluțiile existente se concentrează doar pe pacienți sau doar pe terapeuți. De aceea am creat I’m Fine, cel mai bun mod de a conecta oamenii și psihoterapeuții. I’m Fine este singura soluție care le permite ambilor actori să seteze obiective și să lucreze împreună la un plan de tratament.

Pe 25 iunie, află mai multe despre I’m Fine la Finala Changeneers!

Daniel Barbu, CEO, despre cum a apărut I’m Fine

Ideea pentru I’m Fine a venit după o perioadă personală mai grea. Am avut o serie de zile mai grele, care semăna la acel moment cu un cerc închis. Mai departe, m-am lovit de aceleași prejudecăți de care se lovesc mulți din cei care au nevoie de ajutor terapeutic. Fiindcă nu eram pregătit să vorbesc cu cineva despre asta și îmi era teamă de ce s-ar fi spus dacă se afla că merg la terapeut, am căutat o alternativă.

Fiind un adept al tehnologiei bune, am încercat mai multe aplicații mobile, însă niciuna nu m-a ajutat în mod substanțial. Astfel, am decis că cel mai bun mod de a avea acest ajutor este să îl construim și să îi ajutăm pe toți cei aflați într-o situație similară. Am spus că noi ne-am propus să îl construim, fiindcă îi cunoșteam pe Cristi și Marian din primul an de facultate la Automatică și Calculatoare, unde am fost colegi de cămin. De atunci suntem cei mai buni prieteni și după ce am discutat ideea, dezvoltarea I’m Fine împreună a fost un pas natural.

Ce face mai exact  

Sistemul pe care îl propunem este compus dintr-o aplicație mobilă pentru beneficiari conectată cu o platformă Web pentru psihoterapeuți.
Aplicația mobilă le permite celor care trăiesc cu tulburări mintale să înțeleagă mai multe despre situația lor, să primească recomandări adaptate problemelor cu care se confruntă, să își găsească un psihoterapeut potrivit și să lucreze între ședințe cu acel psihoterapeut.

Platforma Web le permite psihoterapeuților să își gestioneze cabinetul, să îi poată ajuta pe clienți mai bine și să se promoveze în fața publicului țintă. Sistemul dezvoltat schimbă jocul prin întărirea legăturii dintre beneficiari și psihoterapeuți, accesibilitatea sporită pentru beneficiari, suportul lingvistic, accentul pe experiența utilizatorilor și aducerea funcționalităților din mai multe sisteme în unul singur.

Dacă ești interesat să încerci aplicația mobilă I’m Fine, o poți descărca de aici.

Participarea la competiție  

În primul rând, am avut o experiență foarte bună la ediția de anul trecut. Având MVP-ul abia realizat atunci, la Changeneers 2019 am primit suport care ne-a ajutat să facem strategia pe termen scurt și mediu și am primit unelte pentru a o și executa.

Acum ne aflăm într-o fază de testare deschisă și vrem să acumulăm cunoștințe și resurse pe zonele care nu sunt acoperite direct de competența membrilor echipei, mai precis comunicare și marketing. Pe lângă acest aspect, ne-au motivat expunerea pe care o are programul și posibilitatea câștigării premiului cel mare.

Un obstacol și o oportunitate 

Primul obstacol la care mă pot gândi este stigma asociată cu bolile mentale. Din păcate, este și un factor care contribuie la agravarea problemei pe care încercăm să o rezolvăm, fiindcă cei care trăiesc cu tulburări mentale nu vor să împărtășească asta de teama reacției pe care o pot avea ceilalți.

Am transformat acest obstacol într-o oportunitate prin abordarea pe care o avem pentru a rezolva problema. Astfel, am lucrat să facem din psihoeducație și normalizarea mersului la terapie obiective ale interacțiunii cu aplicația mobilă.

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

Vom îmbunătăți modulul de inteligență artificială al aplicației mobile, vom adăuga funcționalități la platforma pentru specialiști și vom investi în marketing-ul online.

Așteptări de la comunitatea Changeneers

Am fost aproape de comunitate încă de anul trecut, ba chiar am avut șansa să vorbim despre I’m Fine când era doar o idee și să cunoaștem oameni care recunosc importanța sănătății mintale și o susțin. O să colaborăm ca și până acum și sperăm să aducem ce am învățat și să îi ajutăm și pe alții să rezolve probleme importante de zi cu zi.

*Foto: Andreea Retinschi

 

Finalist #Changeneers2020: Aeroponix-Robotics

Aeroponix-Robotics este primul start-up din Romania bazat pe sistemul de aeroponie. Cresc plante cu rădăcina în aer, în turnulețe aeroponice, reducând astfel consumul apei cu până la 90 % comparativ cu sistemul tradițional.

Pe 25 iunie, află mai multe despre Aeroponix-Robotics la Finala Changeneers!

Ștefan Arsene, Fondator, despre cum a apărut Aeroponix-Robotics

Proiectul Aeroponix-Robotics a luat ființă datorită competiției “Future Makers” din 2018, scopul fiind să reducem cu 85% consumul de apă folosit în agricultură din apa potabilă prin dezvoltarea unei soluții bazate pe un sistem de crescut plante cu rădăcina în aer care reduce astfel consumul de apă și de energie.

Ideea a pornit de la imaginea de mai jos, unde se poate observa solul extrem de arid, din mijlocul barajului Valea Uzului care alimentează cu apă potabilă populația din județul Bacău, orașul meu natal. M-am tot întrebat “Cum ar fi dacă m-aș trezi dimineața și aș constata că nu am deloc apă potabilă, că nu există nicio resursă de apă?”.

În acel moment am luat decizia de a găsi și implementa un sistem care să reducă consumul de apă și pesticide, insecticide din agricultura tradițională.

Ce face mai exact  

Aeroponia – este procesul de cultivare a plantelor fără sol prin expunerea rădăcinilor lor în aer, în interiorul turnulețelor aeroponice din prima imagine. În aeroponie, este pulverizată o soluție lichidă cu substanțe nutritive în camerele de aer, unde plantele sunt suspendate, crescand o rădăcină puternică, bogată în nutrienți și suplimente de oxigen.

Alte metode existente pe piață se referă la Hidroponie care este un sistem prin care rădăcinile plantelor sunt expuse direct la apa bogată în nutrient, așadar cantitatea de apă utilizată este considerabilă.
Pe piața din România nu există sistemul bazat pe Aeroponie și dorim să îl implementam având în vedere 3 direcții: clienții, programele de CSR și reintegrarea socială.

Acest tip de agricultură urbană sustenabilă verticală este destinată cu precădere sectorului privat, asociațiilor de arhitecți, restaurantelor, clădirilor de birouri (companii multinaționale și nu numai), fermieri, școli, persoane fizice etc.

În același timp ne dorim dezvoltarea de programe sociale (CSR) prin care să revitalizăm zone defavorizate urbane precum cartierul Ferentari, să dezvoltăm programe de educare pentru copii începând cu grădinița Alpha’s Entrepreneurship Kindergarten și să reintegrăm în compania noastră ca forță de muncă grupuri defavorizate (oamenii fără adăpost) cu ajutorul ong-urilor.

Participarea la competiție  

În fiecare membru al echipei există un “Changeneer”, un ”Captain Planet” care va schimba pas cu pas, percepția asupra economiei liniare cu una sustenabilă, economia circulară.

De asemenea, entuziasmul debordant, sedințele creative și strategiile noilor colegi veniți de curând în echipă vor pune bazele Aeroponiei în România.

Un obstacol și o oportunitate 

Un prim obstacol a fost găsirea unei echipe care să se coaguleze în jurului ideii și să aibă o viziune comună.

Oportunitatea constă în faptul că acest sistem este în creștere peste tot în lume, mari companii precum Google, Tesla investind deja în agricultura verticală urbană, acesta este viitorul.

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

Cu siguranță vom investi într-un atelier cu toate tehnologiile necesare pentru a produce în masă. Vom achiziționa stocurile necesare, componente, materiale prime și reciclate, refolosite pentru a reduce deșeurile.

Vom face un sistem de aeroponie la grădinița Alpha’s Entrepreneurship Kindergarten pentru vizionare și educare, workshop-uri pentru companii B2B și la casa ecologică de la EFDEN.

Așteptări de la Comunitatea Changeneers

Cu siguranță ar fi o idee interesantă, un workshop cu întreaga comunitate interactiv, mai ales pe anumite topic-uri legate de educație, mediu înconjurător, agro, horeca, domenii conexe cu cele în care activăm fiecare și să ne aducem aportul prin a colabora la un anumit nivel, pe anumite puncte comune. Am identificat câteva start-up-uri care se pliază pe ceea ce realizăm noi și ne putem ajuta.

Echipa

Ștefan Arsene, Fondator Aeroponix-Robotics
Mircea Horga, Educare – Inovare Project Manager
Mădălina Tănase, PR Economie Circulară & Vânzări
Cosmin Eduard Nițescu, Senior Graphic Designer
Daniel Grigoroiu, Creative Designer – Arhitectura & Randari si Vizualizari 3D

 

Finalist #Changeneers2020: CardioMedive

CardioMedive a început dezvoltarea de la zero a unui sistem complet de consult medical și monitorizare, compus dintr-un dispozitiv medical fără fir, portabil, care aplicat pe pieptul unui pacient, poate măsura încontinuu un set complet de parametri fiziologici și vitali.

Pe 25 iunie, află mai multe despre CardioMedive la Finala Changeneers!

Ion Mocanu, Founder & CEO, despre cum a apărut CardioMedive

Povestea startup-ului a început acum 4 ani atunci când boala cardiovasculară a mamei mele s-a agravat, aceasta fiind nevoită să călătorească mai mult de 500 km lunar pentru a ajunge la medicul curant.

Eu sunt de profesie inginer cu experiență în domeniul medical și am început prin a studia piața intervievând o comunitate de medici cardiologi cu scopul validării ideii. Următorul pas a fost dezvoltarea primului prototip al dispozitivului din punct de vedere hardware și software.

Ce face mai exact  

Dispozitivul portabil măsoară cu acuratețe ECG-ul, ritmul cardiac și variabilitatea acestuia, oxigenarea sângelui (SpO2), cadența respiratorie, tensiunea arterială și trendul ei, temperatura corporală, activitatea și postura corpului. În acest fel se poate realiza monitorizarea și analiza continuă a semnelor vitale importante, permițând depistarea timpurie a urgențelor medicale.

Soluția vine în ajutorul mai multor nevoi foarte răspândite, cum ar fi îngrijirea bolnavilor cronici (în special a celor în vârstă și care se deplasează cu greutate), diagnosticarea bolilor cardiovasculare, monitorizarea sarcinii, monitorizarea pacienților pe perioada internării în spital și post externare, asistență medicală și consult imediat 24/7 la domiciliu.

Un mare avantaj al dispozitivului, mai ales în contextul actual, este că presupune contact zero între pacient și medic, astfel fiind prevenit riscul de infectare a cadrelor medicale. Totodată, prin dispariția necesității deplasării la domiciliu a medicului sau a pacientului la spital, crește substanțial numărul consultațiilor ce pot fi efectuate în aceeași perioadă de timp.
Algoritmii proprietari de inteligența artificială sunt folosiți pentru analiza datelor colectate și interpretarea acestora. Pentru un feedback în timp real privind evoluția stării pacientului, dispozitivul are și un buton de panică pentru situația înrăutățirii bruște a stării de sănătate a acestuia, soluția având și posibilitatea de localizare exactă a pacientului.

Participarea la competiție  

Am luat decizia de ne a înscrie în competiția Changeneers din dorința de a interacționa cu specialiști din domeniul de business și marketing, cât și a învața din experiențele pozitive și negative a celorlalte startup-uri.

În domeniul medical renumele unei soluții ca aceasta reprezintă un factor decisiv în succesul unui startup. Vizibilitatea adusă de această competiție reprezintă deschiderea de noi oportunități în atragerea partenerilor, investitorilor și totodată a unor posibili clienți.

Un obstacol și o oportunitate 

Principalul obstacol cu care ne confruntăm în acest moment este patentarea soluției deoarece este un proces de durată și costisitor.

Contextul pandemiei generate de COVID-19 a intensificat nevoia de monitorizare la distanță a populației prin dispozitivele care măsoară mai mulți parametri vitali ceea ce presupune contact zero între medic și pacient, acest lucru fiind o oportunitate pentru soluția noastră.

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

Intenționăm ca premiul să fie investit în omologarea aparatului pe piața din România și în finalizarea procesului de dezvoltare a electrolizorilor pentru a putea începe testele clinice în spitalele partenere.
Nu în ultimul rând, premiul ne va ajuta să fim cu un pas mai aproape de a salva viețile celor dragi și nu numai.

Așteptări de la comunitatea Changeneers

Ne dorim să ni se deschidă noi posibilități de networking în cadrul comunității Changeneers și totodată cu ajutorul feedback-ul primit de la mentori, să reușim să îmbunătățim modelul de business și să conturăm strategia de marketing.

 

Finalist #Changeneers2020: Over24h – FamilyBudget

Over24h-FamilyBudget este o platformă și aplicație mobilă care ajută familiile să-și dobândească stabilitatea financiară, să economisească, să își gestioneze bugetul familiei și să aibă o educație financiară solidă.

Pe 25 iunie, află mai multe despre Over24h – FamilyBudget la Finala Changeneers!

Filip Lucian, Fondator, despre cum a apărut Over24h – FamilyBudget

În urmă cu aproximativ un an am conștientizat că nu reușeam să ne gestionăm bugetul familiei noastre și în fiecare lună rămâneam cu prea multe zile și prea puțini bani. Am încercat câteva soluții/aplicații plătite care nu au dat nici un fel de randament. În acel moment, am început aprofundarea studiilor pentru a pune la punct o platformă care să ajute cu adevărat familiile să economisească. Practic, nevoia familiei noastre a pus bazele platformei Over24h-FamilyBudget.

Ce face mai exact  

Family Budget reprezintă mai mult decât o aplicație mobilă, reprezintă o metodă, un concept testat și aprobat în mai toate cărțile de finanțe. Prin acest concept ajutăm familiile să își gestioneze mult mai bine banii și le aratăm că o corectă administrare a banilor ar duce la mai multă valoare atribuită acestora, adică cu aceiași bani, aplicația FamilyBudget arată utilizatorului că se pot face mult mai multe lucruri și trăi o viață mult mai liniștită și frumoasă.

FamilyBudget se diferențiază de celelalte aplicații prin setări simple dar rapoarte complexe și ușor de interpretat. La care se adaugă conceptul inovator de buget zilnic generat automat, categorii generate automat și multe alte funcții valoroase.

Participarea la competiție  

În momentul în care am văzut cât de simplă și frumoasă poate fi viața când ai în orice moment controlul aupra banilor, am hotărât să extindem acest proiect și să îl ducem la un alt nivel. De aceea ne-am gândit că Changeneers este momentul oportun ca această aplicație să fie cunoscută publicului larg.

Un obstacol și o oportunitate 

Principala noastră provocare, pentru că obstacol mi se pare puțin prea mult, este să îi facem pe oameni să înțeleagă cât de importantă este educația financiară și gestionarea bugetului în familie. Să îi facem să înțeleagă că una dintre cele mai importante resurse ale unei familii o reprezintă finanțele. Ele ne asigură supraviețuirea sau confortul. Cu toate acestea majoritatea familiilor nu țin cont de această resursă și de multe ori rămân fară bani înainte de a încasa un nou venit iar FamilyBudget poate să îi scape de această problemă.

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

În echipa noastră există deja un om de finanțe și un programator, prin urmare nu trebuie să mai investim momentan în aceste două segmente. În cazul în care care vom fi marii câștigători, cea mai mare parte a premiului o vom aloca pentru componenta de marketing.

Așteptări de la comunitatea Changeneers

Faptul că suntem în această comunitate de profesioniști este un mare plus pentru noi. Ne dorim în continuare să experimentăm și să învățăm cât mai multe lucruri alături de voi.

Finalist #Changeneers2020: Harta Reciclării

Harta Reciclării s-a născut din dorința de a veni în întâmpinarea oamenilor care își doresc să recicleze, dar nu știu ce, cum și unde! Pe 25 iunie, află mai multe despre Harta Reciclării la Finala Changeneers!

Gabriela Țicu, Marketing Manager ViitorPlus, despre cum a apărut Harta Reciclării

În urmă cu mai mulți ani, când am lansat un website strămoș al Hărții, reciclarea nu era încă pe buzele tuturor și era o adevărată provocare să găsești un punct de colectare sau informații corecte despre separarea deșeurilor pe categorii. Așa ne-am decis să ducem noi munca de cercetare și să cartăm punctele disponibile în București, Ploiești și Brașov.

Lansarea a fost un succes și la scurt timp după aceea au început să apară cereri și din alte orașe, în care oamenii și-ar fi dorit să aibă și ei un astfel de instrument. Din păcate, nu aveam capacitatea de a merge prin toată țara și de a carta cu GPS-ul fiecare container și centru de colectare. Și nici nu exista posibilitatea de a actualiza constant informațiile despre amplasarea punctelor de colectare administrate de diferite firme de salubritate sau de colectare selectivă.

Odată cu trecerea timpului, cu evoluția tehnologiei și cu creșterea interesului publicului larg pentru reciclare, noua versiune interactivă, participativă a hărții a prins contur. Am căutat fonduri aproape de 2 ani de zile, până am obținut susținere sub formă de sponsorizare și o finanțare UE care ne-au permis să dezvoltăm versiunea actuală progressive webapp a Hărții reciclării și să o relansăm în mai 2019. De asemenea, fondurile obținute ne-au ajutat să promovăm Harta online, offline în cadrul a 30 de evenimente cu public mare și în școli, în sesiuni educaționale pentru aproape 30.000 de elevi.

Noua versiune are și o componentă educațională, face posibilă contribuția comunității la actualizarea și adăugarea de puncte și este disponibilă pentru întreaga țară. Lucrăm în continuare la ea, pentru a o face din ce în ce mai utilă pentru utilizatori!

Ce face mai exact  

Harta Reciclării este unică prin faptul că integrează cele mai importante două componente necesare unei persoane care vrea să ducă un stil de viață mai sustenabil: informațiile și accesul la infrastructura pusă la dispoziție de către colectori și firmele de salubritate.

În plus, utilizatorii au posibilitatea de a oferi feedback sau modifica punctele de colectare de pe Hartă, dacă informațiile nu mai corespund cu cele din teren, sau pot adăuga noi locuri unde se colectează selectiv. Sunt multe site-uri care promovează reciclarea, reducerea și reutilizarea (principiile de bază ale economiei circulare), dar oamenii citesc articole și se uită la tutoriale, după care se întreabă: Și eu unde reciclez? Strâng PET-uri, dar ce fac cu ele?

Și reciproca e valabilă: au apărut între timp destule puncte de colectare în orașele mari sau firme de salubritate care împart locatarilor de la blocuri saci speciali pentru deșeuri reciclabile. Problema este că oamenii nu știu mereu ce să pună în ele, nu știu că numai anumite tipuri de plastic sau de hârtie sunt reciclabile.

Utilizatorii Hărții se bucură de o soluție integrată: află pe de-o parte unde să recicleze și pe de alta cum să recicleze 65 de tipuri diferite de materiale. La asta se adaugă o mulțime de articole educative despre alte aspecte care țin de un stil de viață sustenabil și de trecerea la o economie circulară.

Participarea la competiție  

Ne-am înscris în competiția Changeneers din dorința de a parcurge un proces de mentoring și învățare în care să testăm ideile de monetizare ale proiectului, și să identificăm noi soluții pentru ca, pe termen lung, Harta Reciclării să se autosusțină financiar. Am gândit această platformă ca resursă gratuită pentru toată lumea, dar realitățile financiare ale lumii în care trăim ne fac să căutăm mereu noi surse de finanțare pentru a reuși să o punem la dispoziție pe termen lung fără costuri pentru utilizatorii persoane fizice.

În plus, am fost convinși că feedback-ul din partea juriului și a celorlalți participanți, precum și perspectivele lor noi ne vor ajuta să ne îmbunătățim platforma pe viitor.

Un obstacol și o oportunitate 

Oportunitatea este faptul că în ultima vreme a început să se vorbească foarte mult despre protecția mediului, trecerea la o economie circulară și obiectivele de dezvoltare durabilă. Instrumentul pe care îl oferim se potrivește perfect în acest context. În timp ce alte afaceri se adaptează treptat la noile și viitoarele reglementări, noi putem chiar să îi susținem pe cei din jur cu schimbările pe care trebuie să le facă.

Obstacolul nostru principal în acest moment este reprezentat de dezvoltarea acelui model economic care să integreze misiunea noastră de mediu, participarea la reducere și reciclarea deșeurilor, cu beneficiile/sursele financiare care vor oferi stabilitate proiectului pe termen lung.

Ce veți face cu premiul (dacă veți fi marele câștigător)

Premiul va fi alocat promovării proiectului pentru a crește comunitatea celor care reciclează și participă la dezvoltarea Hărții Reciclării prin adăugarea sau modificarea de puncte de colectare. Totodată, vom investi în acele soluții identificate pe parcursul Changeneers și care au potențial de a aduce venituri pe termen lung pentru susținerea proiectului.

Așteptări de la comunitatea Changeneers

Ne-am alăturat comunității cu dorința ca, împreună cu toți ceilalți finaliști să dezvoltăm un mediu de creștere, să ne susținem reciproc în îmbunătățirea soluțiilor pe care le oferim publicului. Din întâlnirile comunității de până acum, deși s-au derulat în mediul online din cauza situației actuale, am simțit deja coagularea unei comunități, formarea unui spațiu de sprijin, de cooperare, la care au participat organizatorii, facilitatorii, juriul, cât și toți participanții în competiție. La ultima întâlnire, cuvintele de final de pe buzele tuturor au fost: “energie pozitivă”.

Mulțumim organizatorilor și partenerilor competiției pentru această oportunitate de a fi parte din comunitatea Changeneers!

 

Despre Changeneers
Social media
Contactează-ne!
changeneers@impacthub.ro
Impact Hub Bucharest, Str. Tudor Arghezi, 8-10, Cladirea Unimed