Finalist #techgamechangers: Arttachment
Arttachment este un startup fondat din dorința de a ajuta părinții și copiii să petreacă timp de calitate împreună, folosind de cercetări psihologice. Arttachment este unul dintre startup-urile finaliste în competiția Changeneers 2019, așa că te invităm să citești povestea lor pe scurt, spusă de Diana, co-fondatoare, și să îi cunoști live la finala Tech Game Changers!
Povestea Arttachment a început în Exeter, un oraș din sud-vestul Angliei, oraș universitar liniștit aproape de mare și munte, cam de mărimea orașului Târgu-Mureș. Proiectul este inițiativa a trei prieteni, psihologi și părinți: Kitty Howarth, Dan Marshall și al meu, Diana Onu.
Ideea din spate – de la ”ateliere” la aplicație
Acum doi ani, în familia lui Kitty se năștea al doilea copil. Pornind de la experiența de psiholog care lucrează cu copiii, Kitty realiză că extinderea familiei cu un nou membru, care va avea nevoie constant de atenție, va avea un puternic impact asupra băiatului ei de 2 ani care se obișnuise cu atenția exclusivă a părinților. Ca să îl sprijine pe băiatul ei în această tranziție, Kitty a vrut să se asigure că petrece timp de calitate cu el făcând activități care să îi stimuleze creativitatea și imaginația. A invitat în casa ei și alți prieteni cu copii de aceeași vârstă, organizând ”ateliere creative” informale. Kitty a numit aceste sesiuni creative Arttachment, de la îmbinarea activitătilor creative (Art) și relația dintre părinte și copil (Attachment).
Unul din prietenii care a participat la aceste „ateliere” a fost Dan Marshall, cu fiul lui. Dan s-a gândit că ar fi fantastic ca mult mai mulți părinți să aibă acces la aceste idei pentru a crea amintri frumoase împreună cu copiii lor. Dan și cu mine suntem amândoi cercetători în psihogie. În 2014, din pasiune pentru comunicare științifică, am creat o compane în care dezvoltă aplicații mobile bazate pe cercetare psihologică. Scopul nostru este de facilita transferul celor mai noi rezultate legate de comportamentul uman dinspre cercetarea psihologică către publicul larg prin intermediul tehnologiei. Pentru a aduce ideile din „atelierele creative” organizate de Kitty către cât mai mulți părinți, dar și pentru a-i ajuta pe aceștia să învețe despre psihologia copilului, am început, împreună cu Kitty, lucrul la o aplicație pentru telefonul mobil. Așa s-a născut aplicația Arttachment.
În 2018, Dan și cu mine ne-am relocat din Anglia la Cluj. Cu două treimi din echipă acum în România, dorim să dezvoltăm și o variantă în română a aplicației.
Cum se diferențiază startup-ul de altele asemănătoare?
Piața de aplicații este plină de aplicații de parenting. Totuși, Arttachment este unică la nivel global în mai multe privințe.
În primul rând, Arttachment este un instrument care sprijină relația dintre părinți și copiii. O gamă largă de aplicații propun activități pentru copii, care să îi țină pe aceștia ocupați în timp ce părinții sunt angajați în treburile profesiei sau ale casei. Față de multe alte aplicații care îi distrag pe părinți și copii unul de la altul, scopul Arttachment este de a-i aduce împreună.
Apoi, Arttachment este realizată în întregime, de la conținut la programare, de echipa noastră. Este dezvoltată cap-coadă de o echipă care are, combinat, două doctorate în psihlogie, 23 de ani experiență în cercetare psihologică, 14 ani în lucrul cu copiii și 10 ani în dezvoltarea de software bazat pe psihologie. Arttachment beneficiază de toată acestă experiență profesională a echipei.
O altă particularitate față de aplicațiile de pe piață este că Arttachment se adresează părinților cu copii mici, preșcolari și are activități pentru bebeluși începând de doar câteva luni. Perioada de sub 2 ani este absolut vitală în dezvoltarea creierului, dar mulți părinți nu realizează acest lucru și nici nu știu cum să își spriine copiii prin activități în această perioadă. Noi dezvoltăm una din puținele aplicații cu activități care se adresează vârstelor mici.
Motivația de a participa la competiție
În povestea proiectului ați aflat deja că Dan și cu mine (partea bazată în România a echipei) suntem psihologi de carieră și de câțiva ani dezvoltăm aplicații mobile bazate pe cercetare psihologică. Fiind pentru multă vreme în lumea cercetării și a practicii psihologiei, am realizat impactul uriaș pe care cunoașterea psihologică îl poate avea în societate, de la tehnici pentru a fi părinți mai buni, a ne schimba comportamentul pentru un stil de viață sănătos sau a sprijini sănătatea mentală. Și touși, majoritatea descoperirilor din cercetare se opresc în reviste de specialiate. Misiunea pe care Do avem este să facem aceste rezultate mult mai accesibile prin intermediul tehnologiei și ne-am definit de la început compania ca una care face tech-for-good. Pentru noi, scopul Changeneers s-a potrivit foarte bine nu doar cu proiectul Arttachment, ci cu întreaga noastră viziune asupra modului în care tehologia ar trebui să contribuie la o lume mai bună.
Obstacole și oportunități
Un obstacol care cred că este comun tuturor aplicațiilor care se adresează utilizatorilor finali este cultura (globală) prin care utilizatorii s-au obișnuit cu multitudinea de aplicații gratuite și cu a nu cumpara software‚ din principiu, fără a se gândi nepărat la conținutul produsului.
Pe de altă parte, sunt atât de multe oportunități pe care le-am întâlnit, încât este greu să alegem una! A fost atât de frumos să vedem cât de mulți oameni ne-au trimis mesaje de încurajare și ne-au sprijinit până acum doar pentru că doresc ca acest priect să devină realitate. Toate astea ne dau în fiecare zi energie să continuăm.
Ecosistemul de startup-uri tech în România
La nivel național și global, inițiativele de tech-for-good cresc. În România în particular, cred că este foarte mare potențial, nu numai bazat pe proiectele foarte faine in competiția Chageneers, dar și bazat pe proiecte de tipul Code4Romania sau CivicTech, unde programatorii își donează timpul și abilitățile pentru a rezolva probleme care ne afectează pe toți, arată dorința dezvoltatorilor de a se implica și de a dezvolta soluții pentru schimbare socială. Deci premizele sunt acolo ca tech-for-good în România să evolueze pozitiv!
Poți cunoaște echipa Arttachment pe 18 aprilie, la Finala Tech Game Changers, când vor susține și pitch-ul pentru premiul de 10.000 de euro! Înscrie-te gratuit aici!